Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk

Pass opp for Phishing og Flubot!

SMS-er med falske pakkemeldinger forsøker å lure deg til å laste ned en app på mobilen – vær obs!

Svindlere forsøker stadig nye metoder for å lure folk, og den siste tiden har Flubot, en skadelig programvare, spredd seg i Norge via SMS’er som tilsynelatende lar deg spore en pakke som er på vei til deg. Telia advarer mot å trykke på lenken.

Flubot-malware utvikler seg

Vi har den siste uken sett at Flubot-malwaren utvikler seg, og ikke kun sender pakkesporingsmeldinger, men også rene phishing-SMS som retter seg mot iPhone-brukere. Flubot er fortsatt kun en fare for Android-brukere som laster ned "DHL-appen" fra SMS-link, men iPhone-brukere må passe seg for å legge igjen personlig info.

Har du Android og er usikker på om dette gjelder deg, kan du sjekke forbruk av SMS på Min Side. Der kan du se antall sendte SMS, og også til hvilke nummer det er sendt til.
SMS som stammer fra Flubot er et globalt bransjeproblem. Telia sperrer tusenvis av slike meldinger daglig, men ettersom meldingene endrer seg vil også SMS kunne slippe igjennom våre systemer.


Falske pakkemeldinger - skadelig programvare sprer seg

Under koronapandemien er det flere og flere som har bestilt varer via nettet, og leverandørene gjør det mulig for deg å følge med på status og forsendelse på pakkene via SMS. Dette benytter svindlerne seg av, og mange nordmenn har den siste tiden mottatt SMS om at en pakke er på vei.

Innholdet i SMS’en er gjerne på engelsk og inneholder en lenke. Ikke trykk! Sjansen er stor for at denne leder til en nettside hvor du kan laste ned en skadelig app som ligger utenfor de offisielle app-butikkene Google Play og AppStore. Appen retter seg i hovedsak mot Android-telefoner.

Flubot sprer seg fort

Den skadelige appen, kjent som Flubot, sprer seg fort i Norge. Hvis du skulle være så uheldig å ha installert denne på din telefon kan den laste ned lagret innhold på din telefon, forsøke å lure deg til å oppgi bankdetaljer og i tillegg sende SMS med tilsvarende innhold videre i store volum.

Øivind Kristiansen
Øivind Kristiansen i Telias Fraud-avdeling.
Vi har observert tilfeller der det er sendt ut mer enn 5000 SMS fra ett nummer,

forteller Øivind Kristiansen i Telia Norge. Han jobber med å forhindre og stanse svindelforsøk mot Telias kunder. – I begynnelsen utga meldingene seg for å være fra DHL, men vi ser nå at dette har spredd seg til å gjelde større firma som IKEA og mindre kjente utenlandske merkevarer.

Alle meldingene har engelsk innhold rundt samme tema om at en pakke på vei. Noen eksempler på tekst:

  • DHL Express 6345574045 from SENDBIKE.COM estimated 28/04. Manage delivery: hxxp://xn--42-slcezd2c0e[.]xn--p1ai/dhl/?q9us77cre0f2
  • We’re nearly there. Click on the up-to-the-minute tracking link for your IKEA delivery
    https://shyne.xyz/dhl/?38x05yknzht10
  • Your The Storage Place order 269128 is going to be delivered by DX Today hxxps://www.cinnas[.]at/dhl/?8z9210isqkpy10
  • We have difficulties delivering your package no. GB09750044 due to unpaid shipping freight: hxxp://dsftz[.]com/dhl/?ghish35b10cvx
  • Hi. We have (1) package pending on your name. Schedule delivery now: hxxps://www.telinhamosquiteiro[.]com[.]br/dhl/?6xx103c18j0fy
  • Your parcel from Flowers Delivery is due today by 3:00pm. Not going to be in? Track it at hxxp://msite[.]xyz/dhl/?uxx6inc7g1010r

Sjekk også ut:

Phoneros og Telias merkevare misbrukes for å lure deg
Telefonsvindel - Wangiri og Spoofing

Følg oss på sosiale medier