Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk

Telefonsvindel - Wangiri og Spoofing

Telefonsvindel er et tilbakevendende problem, og svindlerne blir stadig mer kreative. Det finnes flere måter svindlerne kan forsøke å lure deg på, og det er lurt å være føre var og ha satt seg inn i hvordan det er lurt å reagere.

Wangiri

Noen av våre kunder opplever med jevne mellomrom å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det gjerne legges på etter kun få ring.

Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart.

Norske kunder blir stadig mer bevisste disse svindelforsøkene, og stadig færre ringer tilbake. Samtidig blir svindlerne mer finurlige i sine svindelforsøk, og det er ikke alltid like enkelt å identifisere at numrene det ringes fra er utenlandske.

Man skal være ekstra forsiktig med å ringe tilbake dersom det er et ukjent nummer med et plusstegn foran, da dette betyr at det er et utenlandsk nummer som har forsøkt å ringe deg.

Overvåker og sperrer

Svindlerne plukker ut norske nummerserier og følger nummerserien fra start til slutt. Eksempelvis starter de på 470 00 001 og fortsetter med 470 00 002, 470 00 003 og så videre. I løpet av svært kort tid har de ringt opp tusenvis av kunder.

Telia overvåker denne aktiviteten, og begrenser aktivt anrop som avdekkes som wangiri. Numrene blir sperret fra å ringe inn til norske kunder samtidig som Telia sperrer for muligheten til å ringe tilbake fra Norge for å unngå at kunder blir lurt.

Dessverre vil noen samtaler slippe gjennom i nettverket før vi kan identifisere dette som wangiri-svindel og blokkere nummeret, og vi oppfordrer derfor våre kunder til å være årvåkne og ikke besvare eller ringe tilbake til ukjente utenlandske telefonnumre. Det koster ingenting å besvare dem, men det koster mye å ringe dem tilbake. Vi oppfordrer også kundene til å blokkere slike telefonnumre etter hvert som de kommer.

Spoofing – falske telefonsamtaler

Falske telefonsamtaler, som svindeltelefonene som utgir seg å være fra Microsoft, kalles for «spoofing». Når en spoofet samtale kommer inn i mobilnettet vårt fra utlandet, noe de som regel gjør, kan ikke vi registrere hvorvidt det er en falsk eller ekte samtale.

Grunnen er at disse falske samtalene starter i utlandet, men endrer mobilnummer underveis ved hjelp av ulike programvarer. Når samtalen til slutt entrer vårt mobilnett, ser telefonnummeret allerede norsk og legitimt ut. Det er derfor vanskelig å forhindre spoofing.

Det er imidlertid viktig å poengtere at ingen norske mobilnumre kan bli, eller blir, stjålet på denne måten. Det er kun slik at noen andre utgir seg for å være deg. Det koster heller ingenting å besvare slike samtaler. Du kan si at svindleren drar på seg en kamuflasje eller bytter navn, og numrene de velger å utgi seg for er helt vilkårlige. Noen utenlandske tilbydere tillater slike endringer av mobilnummer, noe som tillater svindlere å velge hvilket nummer de skal utgi seg for å være.

Vi anbefaler alle kunder å være varsomme med hva slags sensitiv informasjon de gir fra seg. Profesjonelle selskap spør ikke aktivt etter sensitiv informasjon. Med andre ord er ikke slike samtaler farlige før man begynner å gi fra seg personlig informasjon.

Unngå å bli lurt

  • Vær kritisk – legg på hvis du er mistenksom.
  • Forteller den som ringer deg at du har virus på datamaskinen – legg på.
  • Last aldri ned eller installer programvare hvis du blir bedt om det fra ukjente kilder.
  • Aldri gi fra deg sensitiv informasjon.
  • Husk at ingen profesjonelle aktører spør etter personlige opplysninger.
  • Ikke svar hvis du får anrop fra ukjente utenlandske nummer
  • Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg
  • Gjør et nummersøk på Google. Det finnes også flere «telefonterror»-sider på internett med oversikt over useriøse nummer, som for eksempel telefonterror.co.no
  • De fleste smarttelefonene kan sperre anrop fra plagsomme numre. På iPhone klikker du på informasjonstegnet ved siden av telefonnummeret som har ringt deg – helt nederst på skjermen trykker du «Blokker».

Følg oss på sosiale medier