Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk

Spoofing - Svindelforsøk med falske telefonnummer

Mange er bekymret for å svare på telefonen når det ringer fra et ukjent, utenlandsk nummer. Telefonsvindlere har derfor begynt å bruke en ny teknikk hvor svindleren utgir seg for å ringe fra et norsk nummer eller en trygg IP-adresse, dette kalles spoofing.

Hva er spoofing?

Spoofing er et svindelforsøk hvor svindleren som ringer utgir seg for å kontakte deg fra et norsk nummer. Disse samtalene kommer ofte fra utlandet, men bruker programvare for å forfalske visningsnummeret. Dermed kan det se ut som samtalen kommer fra et troverdig telefonnummer.

I et slik svindelforsøk kan den som ringer utgi seg for å ringe fra seriøse aktører, for eksempel Microsoft, og forteller at du har virus på datamaskinen eller lignende. De etterspør personlig informasjon som kortdetaljer, eller ønsker å få noe installert på PC-en slik at de kan ta kontroll over den og kreve løsepenger.

Er det farlig å besvare en slik samtale?

Det koster ikke noe å besvare en slik samtale, men dersom du svarer er det viktig å være bevisst på hvilken informasjon du gir fra deg. Du burde aldri oppgi sensitive opplysninger som personopplysninger, påloggingsinformasjon eller kontoinformasjon over telefon. Seriøse selskaper vil aldri be om slik informasjon over telefon. Dersom man har ubesvarte samtaler fra slike nummer og ringer tilbake koster det heller ikke noe. Det som skjer er at man enten kommer til et ubrukt nummer, eller til den personen som faktisk har dette nummeret. Med andre ord, så er ikke slike samtaler farlige før man begynner å gi fra seg personlig informasjon.

Vanskelig å forhindre

Det er vanskelig å forhindre at en spoofet samtale kommer inn i Telias mobilnett. Grunnen til dette er at telefonsamtalene ofte starter i utlandet, men endrer nummer underveis ved hjelp av ulike programvarer. Når samtalen til slutt entrer vårt mobilnett, ser telefonnummeret allerede norsk og legitimt ut og der er vanskelig å registrere det som et svindelforsøk.

Hva skjer med telefonnummer som blir spoofet?

Telefonnumrene svindlerne velger å benytte er helt vilkårlig valgte telefonnumre. Dersom ditt nummer skulle bli spoofet betyr det ikke at nummeret ditt er stjålet eller at mobilen din har blitt hacket. Ingen norske mobilnummer kan bli stjålet på denne måten. Svindlerne bruker bare nummeret som en kamuflasje for å dekke over hvor de egentlig ringer fra.

Ta gjerne kontakt med oss på telefon 04500 eller 940 04500 dersom du har spørsmål. Vi er også tilgjengelige via chat.

Følg oss på sosiale medier