Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk

Smart bruk av data i utlandet

Godtroende nordmenn på reise kobler seg gjerne på usikrede nettverk og utsetter seg dermed for digitale farer. Slik surfer du sikkert i utlandet.

Undersøkelser viser at nordmenn ubekymret kobler seg til usikrede nettverk i utlandet, uten å være sikker på hvem som kontrollerer disse nettverkene.

Norske sikkerhetsmyndigheter er bekymret for hackere som setter opp falske, trådløse nettverk, for eksempel på en flyplass eller et hotell, for å stjele sensitiv informasjon og installere skadelig programvare hos dem som kobler seg på.

Les mer om sikkerhet på reise på nettvett.no.

- Vi må være langt mer skeptisk til nettverkene som tilbys gratis og usikret. Vær sikker på hvem som står bak nettverket, og om dette er en aktør du kan stole på. Dersom du ikke kan koble deg på et nettverk du stoler helt på, vil det alltid være et tryggere alternativ å skru av wifi og heller bruke mobilnettet, sier Simen Wik Storsveen, produktansvarlig for mobiltjenester i Phonero.

Femdoblet forbruk

Mange gjør allerede dette. Forbruket av data i utlandet eksploderte da EUs «Roam like at home» trådte i kraft i juni 2017, og sørget for at mobilbruk i hele EU og EØS-området kostet det samme.

- I dag bruker Phonero-kunder fem ganger mer data i utlandet enn i 2016. Økningen fra 2017 til 2018 er på 80 prosent, og vi forventer videre økning i 2019, sier Storsveen.

Innen EU kan du kjøpe ekstra datapakker på samme måte som du gjør i Norge. Og det får du kanskje bruk for.

- De fleste trenger større datapakker på reise enn hjemme. Hjemme vil jo mye av datatrafikken gå over et wifi-nettverk på jobb og i boligen. På reise bruker vi i større grad mobilnettet. Vi har tatt hensyn til dette og tilbyr derfor romslige surfepakker, sier Storsveen.

Spar penger med surfepakker

Er du utenfor Norge og EU, er det bare én ting som gjelder: Kjøp en surfepakke!

- Bestill gjerne pakken samme dag som du reiser, slik at den er klar til bruk med en gang du ankommer landet eller regionen du skal besøke. Datatrafikk uten surfepakke er mye dyrere enn datatrafikk med surfepakke, forteller Storsveen. 

Phonero tilbyr surfepakker for de fleste verdenshjørner, og har nylig både økt datamengden og redusert prisen for en rekke regioner.

Surfepakker, som varer i syv dager etter bestilling, inkluderer nå 1 eller 5 GB data avhengig av landet man reiser til. I USA, Canada, Sveits, Tyrkia, Thailand, Kina samt en rekke andre land i Europa og Asia får man 5 GB data. Andre land er blitt økt fra 200 MB til 1 GB, samtidig som prisen er satt til 499 kroner.

Se oversikt over Phoneros surfepakker her

Surfepakkene kan legges i kø, slik at en oppbrukt pakke automatisk erstattes av en ny. Dette kan kombineres med sperrer for løpende databruk i utlandet, slik at man alltid har 100 prosent kontroll og unngår uforutsette, høye datakostnader.

Betal med Vipps på ferie

Dersom du er på ferie eller på privat reise i utlandet, og mobilbruken ikke skal belastes arbeidsgiver, har Phonero åpnet for å betale surfepakker med Vipps. Kostnaden dekkes der og da, og dukker aldri opp på fakturaen. Dermed dukker den heller aldri opp i lønns- eller regnskapssystemene, noe som sparer regnskapsavdelingen for mye arbeid.

Følg oss på sosiale medier