Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk

Pass deg for julesvindel!

Julen er en tid for glede, takknemlighet og gaver, men dessverre er det også en tid da svindlere blir ekstra aktive. En av de vanligste svindlene som oppstår i tiden inn mot julehandelen, er falske meldinger om pakker som angivelig skal hentes på posten.

Hvordan fungerer svindelen?

Svindelaktører utnytter folks forventning om å motta gaver og pakker i juletiden. De sender ut falske meldinger via e-post, SMS eller til og med telefonanrop, der de hevder at det er en pakke som venter på mottakeren på nærmeste postkontor eller et bud som krever betaling.


Meldingene kan se villedende ekte ut, med kopierte logoer og informasjon som kan overbevise selv den mest forsiktige personen om at det er en legitim henvendelse.

Hvordan kan du beskytte deg selv?

 1. Vær skeptisk:
  Vær kritisk til enhver melding du mottar som ber deg om å hente en pakke eller foreta en betaling. Sjekk avsenderens e-postadresse eller telefonnummer nøye, da svindlere ofte bruker lignende adresser for å lure deg.
 2. Sjekk med posttjenesten
  Hvis du er usikker på om en melding er ekte, kontakt posttjenesten direkte. Ikke bruk kontaktinformasjonen som er oppgitt i meldingen, da denne også kan være falsk. Gå til postens offisielle nettside eller ring deres kundeservice for å bekrefte om det virkelig er en pakke som venter på deg.
 3. Ikke del personlig informasjon
  Aldri gi ut personlig informasjon, som bankopplysninger eller fødselsnummer, via e-post eller telefon til ukjente parter.
 4. Hold programvaren oppdatert
  Sørg for at datamaskinen eller smarttelefonen din har de nyeste sikkerhetsoppdateringene for å beskytte deg mot ondsinnede programvare og svindel.
 5. Bruk sterke passord
  Sterke, unike passord for e-post og andre online kontoer er viktig for å hindre at svindlere får tilgang til dine personlige opplysninger.


"Vi ønsker å advare våre kunder om viktigheten av å være oppmerksomme på disse svindelforsøkene!"

Jan Martin Østmoe Skarberg, Sikkerhetsansvarlig i Phonero

Del gjerne budskapet om disse julesvindelene ved å informere venner og familie om farene ved falske meldinger om pakker.

Ved å være oppmerksomme og følge noen enkle retningslinjer, kan vi alle bidra til å sikre en trygg og lykkelig jul for oss selv og våre kjære.

Følg oss på sosiale medier