Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk

Hva gjør Phonero for å forhindre SMS-svindel?

Den siste tiden har vi registrert flere forsøk på SMS-svindel i hele den norske mobilbransjen.

Hva gjør Phonero/Telia for å forhindre dette?

Vi i Phonero/Telia tar svindelforsøk på største alvor, og har egne eksperter som analyserer disse sakene når de fanges opp – men vi blir også glade for tips fra kunder.

Innhold i SMS lagres ikke i våre interne systemer, og dette gjør det vanskelig for oss å følge med og ha kontroll. Dette grunnet personvern. Svindel-SMSene sendes også fra vanlige norske nummer, hvilket gjør det ekstra vanskelig å identifisere at akkurat dette er svindel.

_______________________________________________________________________________

Når slike saker først oppdages gjør vi det vi kan for å begrense skaden, både ved å informere, men også ved å legge inn filtre i SMS-systemene våre for å begrense omfanget – vi sperrer tusenvis av slike meldinger daglig!

_______________________________________________________________________________

Hva kan vi gjøre for å redusere skaden?

I tillegg til å sette opp SMS-filtre og sperre for disse, jobber vi også aktivt med hva som kan gjøres dersom du skulle være uheldig å ha samtykket eller lastet ned det som viser seg å være virus. Per i dag er eneste mulighet å nullstille telefonen tilbake til fabrikkinnstillinger. 

Dette innebærer at alt innhold på telefonen forsvinner, og dersom du tar en sikkerhetskopi, så vil viruset også bli med i sikkerhetskopien. Du kan selvsagt bruke en gammel sikkerhetskopi, men det er viktig at denne da er fra før telefonen din ble infisert med virus.

_______________________________________________________________________________

Det er viktig å påpeke at SMSene i seg selv ikke er skadelige, og det er heller ikke farlig å trykke på link/url som er lagt ved i SMSen.
Det er først når du aktivt samtykker til noe, laster ned en app eller legger igjen informasjon at du kan komme i fare for å infisere telefonen din med skadelig virus.

_______________________________________________________________________________

OBS. Slik ser Voicemail fra Flubot SMS-svindel ut:

Vi har under kontrollerte former infisert en av våre egne telefoner for å tilegne oss mest mulig kunnskap om viruset. I beskrivelsen under ser du en typisk svindel metode brukt på Samsung telefoner (Flubot).

For å laste ned og installere voicemail fra Fluebot SMS må man gå gjennom følgende steg:

 1. Trykk inn på linken i mottatt melding.
 2. Trykk last ned på filen og bekreft følgende valg: «this type of file can harm your device. Do you want to keep voicemail98.apk anyways?
 3. Du får så en popup med følgende info: «for your security, your phone is not allowed to install unnown apps from this source.»
  Du må da åpne innstillingene og bekrefte at man kan installere apper fra ukjente kilder. (Enkelte kunder har allerede bekreftet dette valget, og vil da få lastet ned appen automatisk).
 4. Appen vil deretter installere.
 5. Etter installasjon vil appen be deg gjøre to ting.
  - Åpne tilgjengelighet og skru aktivere den ny installerte voicemail appen. Her må man bekrefte at Voicemail appen får full kontroll over telefonen.
  - Åpne notifikasjoner og tillate at appen får tilgang. Bruker må så bekrefte at voicemail appen får full tilgang til alle notifikasjonene på mobilen.
 6. Etter dette er utført startes et program på mobilen og telefonen begynner å sende ut SMS i et voldsomt tempo.


Følg oss på sosiale medier