Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk

Derfor må du ha med deg mobilen på tur

Når uhellet er ute og du ikke finner veien tilbake, kan mobiltelefonen være redningen. Selv når du ikke har dekning.

De siste årene har Telia gjort en stor innsats for å forbedre nøyaktigheten når de sporer den geografiske posisjonen til mobiltelefoner koblet til Telias mobilnett. Presisjon er nemlig avgjørende når det haster med å finne noen som er savnet - det kan faktisk være forskjellen mellom liv og død.

Siden slutten av 2019 har Telia jobbet tett med redningshelikopteret med det som kalles flyvende basestasjon. Dette blir brukt i søk i fjellområder, på vidda, i skogområder – eller andre steder hvor det er vanskelig å komme til med letemannskap.

Vi markerer på kart hvor telefonen befinner seg. Deretter flyr helikopteret ut til dette området. Når helikopteret kommer i nærheten av den savnedes telefon så hekter telefonen seg på denne basestasjonen og redningshelikopteret kan lese av posisjonen ned til 25-40 meter radius

Terje Lilleåsen, Senior Manager ved Service Operations Center i Telia.

Nøyaktig sporing med trianguleringsteknologi via 4G- og 5G

Fra 2020 begynte Telia å bruke trianguleringsteknologi, og har siden klart å redusere søkeområdet fra flere kvadratkilometer ned til 100x100 meter. Dette er en betydelig forbedring innen søk og redning, og det hadde ikke vært mulig uten Telias 4G- og 5G-nettverk.

Nå har Telia også etablert en egen døgnbemannet redningsvaktgruppe som i snitt er med på å redde ett liv hver eneste dag.

– Når Hovedredningssentralen får inn melding om at for eksempel en skiløper er savnet i fjellet gjør de en vurdering om det er fare for liv og helse, og i forlengelsen av det om det kan foretas en sporing av savnedes mobiltelefon. Vi plikter å hjelpe med absolutt alt vi kan. Det eneste som gjelder er å hjelpe den personen som er i nød, forteller Terje.

Telia har spilt en avgjørende rolle i arbeidet med å forbedre nøyaktigheten i sporing av savnede personer. I motsetning til andre operatører, bruker Telia aktivt triangulering for å fastslå den savnedes posisjon. Dette gjøres ved å hente referansepunkter fra tre forskjellige basestasjoner og regne ut antatt posisjon ved hjelp av avanserte støtteverktøy.

Hurtig respons, solid kompetanse og gode støtteverktøy er nøkkelord som gjør Telia til den beste i klassen. Disse faktorene gir en betydelig trygghet for alle med mobilabonnement med dekning i Telias mobilnett, særlig i situasjoner der tid er avgjørende.

Følg oss på sosiale medier