Diamanthandleren i Porsgrunn

Det er ikke bare gull alt som glimrer. Hos Gullsmed Neerbye i Porsgrunn er det også store diamanter.

31
10
2018
kl.
9:38 am

Neerbye har alltid vært et kjent og respektabelt navn i gullsmedbransjen. Gullsmedfirmaet ble etablert i 1914 av Hans Anton Neerbye, som igjennom årene også hadde flere filialer i Oslo. I en av dem gikk Hans Antons fetter, Leif Neerbye, i lære, og i 1924 startet han opp sin egen gullsmedforretning i Skien. Leif var bare 22 år gammel og måtte, grunnet sin meget unge alder, søke Kongen om lov til å drive!

Eget verksted

I tillegg til tradisjonell gullsmedforretning hadde Leif sitt eget verksted. Her laget han formannsklubber i treverk med sølvbeslag, forsølvet salt og pepperbøsser, gongonger i sølv og enkle søljer med heng og løv på, som ble solgt videre til andre gullsmedbutikker.

Leif ble ved sin lest helt til han døde. Da overtok sønnen Rolf Neerbye, som i 2000 solgte til dagens innehaver, Ketil Kristensen, som siden flyttet virksomheten til Porsgrunn. 

– Her har vi spesialisert oss på diamanter, og da særlig diamanter av høy klasse. Vi har til enhver tid over 1000 objekter i butikken vår. De rimeligste diamantene koster rundt 2000 kroner, de dyreste opp mot 500.000 kroner, forteller Kristensen.

Det er først og fremst damer fra Telemark som er innom butikken hans for å kikke og prøve. Noen dager senere kommer det gjerne en mann innom for å handle.

– Men vi har også kunder som kommer langveisfra. Utenfor Oslo er det ikke mange gullsmeder som kan skilte med den kunnskapen vi har om diamanter, for ikke å snakke om det rikholdige utvalget. Det gjør en handel hos oss til en trygg tillitssak, sier Kristensen.

Din, inntil videre

I tillegg til diamantsmykker er også forlovelses- og gifteringer noe Gullsmed Neerbye selger mye av. De aller fleste kundene nøyer seg med noe enkelt og tradisjonelt når de skal gravere inn en tekst, men Kristensen har også vært borti en del alternative varianter, som «Din, inntil videre»! 

– Jeg hadde også et nyforelsket par innom som ikke klarte å enes om hva som skulle stå i forlovelsesringene. Etter noen måneder kom den kommende bruden tilbake og smalt ringen sin på disken. «Game over» skulle hun ha inngravert i den, humrer gullsmeden.

Internettbutikk

Men fra spøk til alvor. Utpå nyåret går Kristensen over til å selge gull og diamanter over nett. Såpass kostbare varer ligger an til å bli enda dyrere å forsikre fremover, etter at forsikringsselskapene strammer grepet grunnet stadig økende innbrudds- og ransfare.

– Uten forsikring er det bare én måte å lagre varebeholdningen på, og det er i bankboks. Med en slik løsning er internettbutikk eneste veien å gå. Men jeg er ved godt mot, sier Kristensen.

Og selv om en lang tradisjon med Gullsmed Neerbye-butikk i Grenlandsområdet snart er over, er det en annen tradisjon som lever i beste velgående og som alltid vil bestå, forteller han.

– Jeg har vært Phonero-kunde så langt tilbake som jeg kan huske. Det er en flott gjeng som jobber der, og servicen er upåklagelig. Phonero er videre enestående på pris og kvalitet, så denne teleoperatøren forlater jeg aldri, sier Kristensen.