Telia oppgraderer mobilnettet til 4G og 5G

Telia moderniserer mobilnettet for fremtiden. Det betyr at 3G-nettet blir oppgradert til 4G løpet av 2020/2021 - samtidig som 5G-nettet også er i full utrulling.

Nye tjenester innen mobilkommunikasjon utvikler seg over tid, samtidig som vi ser at data-forbruket øker betraktelig. Nå ruster Telia mobilnettet for fremtiden ved å sikre mer plass til 4G og fremtidens 5G. Det innebærer at vi gradvis faser ut 3G-dekningen for å sikre enda bedre kundeopplevelser i fremtiden.

Les mer om Telias utbyggingsplaner her.

Hva betyr dette for deg?

Du kan fortsatt ringe og sende SMS, men mobildata over 3G vil lenger ikke fungere. Har du behov for å ringe og bruke data samtidig, anbefaler vi at du oppgraderer til en telefon som støtter 4G og 4G Tale. Nyere telefoner støtter også WiFi tale, og da kan du bruke mobilen med trådløs internettforbindelse uavhengig av mobildekningen.

Med telefoner som støtter 4G Tale og WiFi Tale er du sikret best mulig opplevelse av mobilnettet vårt, både i form av dekning og talekvalitet.

Se oversikt over telefoner som støtter 4G tale her
Kjøp ny telefon i vår nettbutikk her 

 

Spørsmål og svar

Hva er forskjellen på 5G vs. 4G?

Les mer om fremtidens muligheter her

Hva er Telia sine planer rundt 5G?

Les mer om Telia sine planer her

Hva er frekvenser og hva er forskjellen på 900 vs. 2100 frekvensen?

Mobilnettet er bygget på flere radiofrekvenser. 3G er i dag tilgjengelig på frekvensene 900 Mhz og 2100 Mhz. 2100 brukes primært i byer og større tettsteder, mens 900 dekker mindre befolkede områder. Det første som gjøres for å sikre kapasiteten i fremtiden, er å erstatte 3G 900 med 4G.

Vil 3G-telefonen min plutselig slutte å fungere?

Nei, men i områdene hvor 900-frekvensen blir oppgradert til 4G får du 2G dekning.
Du kan fortsatt snakke og sende meldinger. Men dersom du ønsker best mulig opplevelse når du bruker mobildata, anbefaler vi å oppdatere til en telefon som støtter både 4G og 4G Tale.

Jeg har en 4G-telefon, men den støtter ikke 4G Tale

Du kan fortsatt snakke og sende meldinger med en 4G-telefon, men med 4G Tale vil du kunne oppleve enda bedre samtalekvalitet og dekning. Nyere telefoner med 4G Tale støtter også muligheten for å bruke WiFi Tale. Da kan du ringe via din trådløse internettforbindelse uavhengig mobildekningen.

Hva er 4G Tale?

Med 4G tale, også kjent som VoLTE (Voice over Long-Term Evolution), kan du bruke 4G-nettet til å ringe. Hvis både du og den du prater med har aktivert 4G Tale, vil du kunne oppleve flere fordeler som:

  • Bedre lydkvalitet / HD-lyd
  • Betydelig raskere oppkoblingstid på samtalen
  • Bedre dekning inne og ute
  • God surfefart mens du snakker
Hvordan aktiverer jeg 4G Tale?

På Android-telefoner trenger du ikke gjøre noe så lenge disse kriteriene er oppfylt:

  • Mobilen din støtter 4G Tale
  • Mobilprodusenten din har sendt ut en programvareoppdatering
  • Telia har aktivert 4G Tale for din type mobil
  • Hvis du har 4G i displayet på mobilen din mens du ringer, betyr det at du har 4G Tale.

Har du iPhone må du foreløpig aktivere det selv. Les mer her.

Hvordan blir Mobilt Bredbånd berørt?

De aller fleste av våre rutere støtter allerede 4G og vil derfor ikke bli påvirket. Har du en eldre ruter, USB-dongel eller PCMCIA-kort anbefaler vi å erstatte dette med en enhet som støtter 4G. Sjekk produsentens hjemmeside for hvilken teknologi enheten du benytter støtter.

Hvordan kan M2M bli berørt?

Det meste av M2M-utstyr støtter både 2G og 3G. Dersom utstyret kun benyttes i områder med 3G vil 2G erstatte dekningen. Fordi noen enheter har visse krav til overføringshastigheter kan du oppleve at enheten ikke fungerer tilfredsstillende.

Hva gjør jeg hvis M2M-utstyret kun støtter 3G?

Ta kontakt med din utstyrsleverandør for å vurdere et bytte til et 4G kompatibelt utstyr.

Bruker du Phonero Bedriftsnett?

Direkte anrop til brukere og anrop via løsning vil fungere som normalt. Bruker du mobilapp til å håndtere sentralbord, sette over samtaler o.l. bør du oppdatere til en telefon som støtter 4G og 4G Tale.