Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk
Tilbake

Stenging av 3G-nettet og oppgradering av 4G-nettet

Nye tjenester innen mobilkommunikasjon utvikler seg over tid samtidig som vi ser at bruken av data øker betraktelig. Mobilfrekvenserer er en begrenset ressurs og med økt etterspørsel og ønske om stadig mer og raskere hastigheter i mobilnettet tvinger dette frem hardere prioriteringer og ny teknologi.

For å gjøre plass til et kraftigere og bedre 4G-nett, samt fremtidens 5G-nett stenger vi derfor nå siste del av det gamle 3G-nettet og gjenbruker frekvensene i et mer moderne 4G- og 5G-nett. Utfasingen av 3G-nettet er en naturlig utvikling som vil gi enda bedre kundeopplevelser.

For deg betyr det at:
  • Du kan fortsatt ringe og sende meldinger som før
  • Med en 3G-telefon vil du ikke lenger kunne bruke mobildata
  • 3G-telefoner (som ikke støtter 4G eller 5G) vi kunne få lengre oppkoblingstid, samt dårligere lydkvalitet

Med en 4G-telefon som støtter 4G Tale får du en merkbart bedre opplevelse både når du snakker i telefonen, og når du bruker mobildata.  

Sjekk om din telefoner støtter 4G Tale

Slukking av 3G-nettet i utfartssteder

For å sikre enda bedre kapasitet i nettet i enkelte utfartssteder begynte vi i uke 8 2021 å stenge 3G nettet til fordel for 4G-nettet. Dette vil gi vesentlig bedre kvalitet for både fastboende og hytteturister i vinter- og påskeferie. Stedene som er oppgradert er i første runde Sjusjøen, Trysil, Hafjell, Beitostølen, Geilo, Hemsedal, Voss, Rauland, Sirdal og Hovden.

Spørsmål og svar

Når slukkes 3G nettet? 

3G på én av frekvensene, 900 MHz, er allerede slukket (november 2019). Vi starter nedstengningen av den siste delen av 3G-nettet i begynnelsen av april 2021. I begynnelsen av november 2021 vil vi stenge aller siste rest i Nordland, Troms og Finnmark.

Hvorfor slukkes 3G-nettet?

Telia moderniserer nå mobilnettet for fremtiden. 4G-nettet oppgraderes samtidig som det superraske 5G-nettet rulles ut over hele landet. Telia skal være først i Norge med et nasjonalt 5G-nett innen 2023. I den forbindelse blir 3G-nettet gradvis faset ut i løpet av 2021. Målet er å sikre deg som kunde nettverksopplevelser av høyeste kvalitet. Du kan lese mer om Telias arbeidet med å modernisere mobilnettet her: https://www.telia.no/oppgradering/.  

I hvilke områder slukkes 3G-nettet først?

Først ut er Trøndelag og fylkene sør for Trøndelag. Dette inkluderer Møre og Romsdal, Innlandet, Vestland, Viken, Oslo, Vestfold og Telemark, Agder og Rogaland. Her vil nettet være faset ut i løpet av Q2 2021. I august 2021 fortsetter vi nedstengningen av 3G-nettet i Nordland, Troms og Finnmark. Dette vil være ferdig i løpet av året.

Hvordan påvirker dette meg?

Dette berører først og fremst kunder med en eldre 3G-telefon og som har utstyr som ikke støtter 4G-teknologien. Har du en eldre 3G-telefon i dag vil du gå ned på 2G-nettet. Her kan du fortsatt snakke og sende SMS. Om du ønsker å fortsatt bruke mobildata, må du oppdatere til en telefon som støtter 4G Tale. Du finner aktuelle mobiler på vår hjemmeside:https://www.phonero.no/info/mobiltelefoner-med-4g-tale-og-wifi-tale. Når det gjelder utstyr som bankterminaler eller viltkamera må disse støtte 2G eller 4G for å kunne brukes fremover.  

Vil 3G-telefonen min plutselig slutte å fungere?

Nei, men i områdene hvor 3G-nettet slukkes vil du gå ned på 2G-nettet. Her kan du fortsatt snakke og sende meldinger. Om du ønsker å fortsatt bruke mobildata, må du oppdatere til en telefon som støtter 4G.

Vil jeg bli varslet når 3G-nettet blir slukket i mitt nabolag?

Ja, alle kunder med 3G-telefoner vil bli varslet før 3G-nettet slukkes i de aktuelle områdene.

Jeg benytter en 4G telefon men som ikke støtter 4G Tale

Du kan fortsatt snakke og sende meldinger. Data dekningen vil nå bli enda bedre. Imidlertid oppfordrer vi deg til å vurdere en telefon som støtter 4G Tale slik at du er best forberedt for fremtiden. Med 4G Tale vil du kunne oppleve enda bedre samtalekvalitet og dekning. Nyere telefoner med 4G Tale støtter også muligheten for å bruke WiFi Tale. Da kan du ringe via din trådløse internettforbindelse uavhengig mobildekningen

 

Hva er 4G Tale?

Med 4G tale, også kjent som VoLTE (Voice over Long-Term Evolution), kan du bruke 4G-nettet til å ringe. Hvis både du og den du prater med har aktivert 4G Tale, vil du kunne oppleve flere fordeler som

  • Bedre lydkvalitet / HD-lyd 
  • Betydelig raskere oppkoblingstid på samtalen 
  • Bedre dekning inne og ute 
  • God surfefart mens du snakker

 

Hvordan aktiverer jeg 4G Tale?

På Android-telefoner trenger du ikke gjøre noe så lenge disse kriteriene er oppfylt:

  • Mobilen din støtter 4G Tale
  • Mobilprodusenten din har sendt ut en programvareoppdatering
  • Telia har aktivert 4G Tale for din type mobil

Hvis du har 4G i displayet på mobilen din mens du ringer, betyr det at du har 4G Tale.
Har du iPhone må du foreløpig aktivere det selv. Se her for veiledning

 

Vi bruker Phonero Bedriftsnett - hvordan blir dette berørt?

Direkte anrop til brukere og anrop via løsning vil fungere som normalt. Dersom du benytter Phonero Mobilapp til å håndtere sentralbord, sette over samtaler o.l. bør du oppdatere til en telefon som støtter 4G Tale.

 

Hvordan blir Mobilt Bredbånd berørt?

De aller fleste av våre rutere støtter allerede 4G og vil derfor ikke bli påvirket. Dersom du likevel benytter en eldre ruter, USB-dongel eller PCMCIA-kort anbefaler vi å erstatte dette med en enhet som støtter 4G. Sjekk produsentens hjemmeside for hvilken teknologi enheten du benytter støtter.

Stikkord:

Følg oss på sosiale medier